Založ si blog

Radosť – Štastie ktoré vychádza z vnútra

Recenzie:

O čom pojednáva táto Kniha?

oSHo sa v tejto rozprave podujal na skúmanie pravej podstaty radosti z úplne novej perspektívy. Pútavým rozprávaním, v ktorom sa prelína súcit, láskavosť a humor, nám ukazuje, že radosť je podstatou života a dokonca aj korene nešťastia sa dajú nájsť v radosti. oSHo nás povzbudzuje, aby sme nachádzali zdroje radosti vo vďačnosti za život, dokonca aj keď prechádzame ťažkým obdobím a čelíme výzvam a nekládli sme si podmienky, za ktorých vieme byť šťastní. Ak sa nám to podarí odmenou nám bude vedomejší, pokojnejší a harmonickejší život.

oSHo vysvetľuje, že radosť a šťastie sa nedajú hľadať a ani sa nedá k nim dospieť, lebo sú vždy iba vedľajší produkt a nie výsledok priameho hľadania, či iného úsilia. Nastanú, keď na ne ani nemyslíme. Stanú sa odrazu z ničoho nič, keď robíme celkom niečo iné. oSHo nás učí rozpoznať stav pravého šťastia a radosti, ako sa v závislosti od nášho vedomia vyvíja a ukazuje, ako si vytvoriť život plný radosti.

Kniha sa podrobne zaoberá aj:

Čo je šťastie? V honbe za šťastím. Z agónie do extázy. Pochopenie koreňov utrpenia. Žite v radosti.

Top average – Čo táto kniha z polovice dala Dušanovi, v čom mu pomohla a kam ho nasmerovala?

Kniha má moc z polovice transformovať staré, známe, isté, bezpečné, žiarivé, zviazané vedomosti a múdrosti, dohody a presvedčania na nové, neznáme, neisté, nebezpečné, temné slobodné prežitky pravdy. Kniha ich Dušanovi z polovice dopomohla rozvíjať, z polovice nútila ho premýšľať, z polovice rozširuje jeho slovnú zásobu, z polovice vzdeláva  ho, vedome a s múdrosťou z polovice obohacuje. Kniha mu z polovice transformovala  skutky a činy spolu s výsledkami vedúce k slobode. Kniha Dušana miestami nudila a tak čítanie musel niekoľkokrát odložiť aby ju dočítal. Kniha bola miestami stratou času.

Lexikon:

  • Pôžitok (rozkoš) – fyzická oblasť
  • Šťastie – vedomie, psychologická oblasť, radosť z Bytia a žitia
  • Radosť – šťastie, ktoré vychádza z vnútra, duchovná oblasť , stretnutie so sebou samým
  • Blaženosť – neBytie, Nirvána, neexistencia
  • Blaho – najvnútornejšie jadro
  • Trojica – pravda, vedomie, blaho.
  • Prázdnota – meditácia, Bytie
  • Ničota –  Nikto a Nič, nemá vek a identitu, nikdy sa nezrodí, nezostárne, neochorie a neumrie, alebo prvé a posledné zrodenie, neBytie, odchod do Nirvány, osvietenie
  • eGo – negatívne, nie, temnota
  • Bytie – pozitívne, áno, svetlo
  • Byť sám sebou – neporovnávať sa s druhými
  • Nie ja – hľadanie svojho ja v sebe
  • Osamelosť – stav mysle, keď niekto/niečo chýba, negatívny stav, utrpenie, nešťastie, nevyváženosť mimo stredu, závislosť
  • Samota – stav mysle, keď sa neustále tešíme z vlastnej prítomnosti, pozitívny stav, blaženosť, šťastie, vyváženosť vo svojom strede, nezávislosť

Myšlienky:

  • Myseľ vždy túži po niečom novom, to je jej spôsob, ako vás neustále udržiava niekde v budúcnosti. Necháva vás dúfať, ale nikdy sa to nesplní – ani nemôže.
  • Využívajte všetko, čo je v prítomnom oKamihu, ale nebuďte majetnícky. Prestaňte sa snažiť robiť si nároky, že je to vaše. Nič nie je vaše, všetko patrí existencii.
  • eGo nedokáže na tento svet priniesť nič výnimočné. Výnimočnosť prichádza len prostredníctvom bezegovosti.
  • Radosť je základným prvkom, z ktorého je vytvorený vesmír, ale musíte hľadieť priamo, musíte hľadieť na to, čo je bezprostredné, okamžité. Ak sa budete dívať bokom, ujde vám to
  • Kým nezačnete žiť v prítomnosti, nedokážete zabudnúť a odpustiť to, čo sa stalo v minulosti.
  • eGo nechce byť neštastné! Normálne, chce byť výnimočne neštastné. Tak či onak, chce byť vždy na prvom mieste. Preto ľudia robia z komára somára.
  • Riešenie vášho problému je hneď na začiatku, keď ho vytvoríte – nevytvárajte ho.
  •  Prijmite zodpovednosť za svoje nešťastie a zistíte, že vo vašom vnútri sú ukryté všetky príčiny blaženosti, slobody, radosti, osvietenia a nesmrteľnosti. Nepotrebujete spasiteľa.
  • Prítomnosť je nadčasová. Minulosť a budúcnosť sú súčasťou času. Minulosť je to, čo už nie je a budúcnosť je to, čo ešte nie je. Prítomnosť je večnosť.
  • Meditácia jednoducho predstavuje chvíľu, keď nie ste v myslí, moment, keď z mysli vykĺznete. Vkĺznete do reality, do takej, aká je
  • Radosť pramení z vnútra, nemá s vonkajškom nič spoločné. Nevyvolávajú ju iní. Radosť nie je vôbec vyvolávaná. Je to spontánne prúdenie vašej vlastnej energie.
  • Meditácia a medicína majú rovnaký koreň. Medicína vás uzdravuje fyzický, meditácia zase duchovne. Obe sú liečivým procesom, obe navracajú zdravie.

Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie

23.04.2024

Recenzie: Kniha: Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie Autori: Kurt Tepperwein Vydavateľ: 2/2012 neznámy Zdroj: uložto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Text zadnej strany: Metódy, ktoré vám uľahčia učenie. Učenie sa je ťažké! Bude však pre vás zábavou, ak využijete kombinácie metód profesora Kurta Teppperweina, ktoré vás naučia učiť sa: [...]

Hovory s Bohem 1

25.12.2023

Recenzie: Kniha: Hovory s Bohem 1 Autori: Neale Donald Watch Vydavateľ: Zdroj: ulozto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Bestseller, v ktorom autor formou dialogu s Bohom hľadá odpovede na základné otázky viery, života a smrti. Dalším pokračováním tejto pútavej a rozhodne zajímavej knihy sú Walschovy Hovory s Bohom II. a Hovory s Bohom III. Kniha sa podrobne zaoberá [...]

Minutový manažer

29.11.2023

Recenzie: O čom pojednáva táto Kniha? Táto opica mohli byť cudzím problémom. Táto kniha, jedna z najoslobodzujúcejších v nezvyčajnej Knižnici minitovéhi manažéra, dáva nezabudnuteľnú lekciu: ako ušetrí čas na veci, ktoré chcete a potrebujete urobiť. Autori ukazujú krok, po kroku, ako sa manažéri môžu oslobodiť od problémov, ktoré nepatria do ich kompetencie a [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

dusan.fajnor_reader

Všímanie si oKamžiku za oKamžikom, momentu za momentom, oKamihu za oKamihom bez hodnotenia, súdenia, nálepkovania. Uvedomovať si kontakt so zemou a tak ukotvovávať sa v prítomnom oKamihu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 53814x
Priemerná čítanosť článkov: 791x

Autor blogu

Odkazy