Založ si blog

Minutový manažer

Recenzie:

O čom pojednáva táto Kniha?

Táto opica mohli byť cudzím problémom.

Táto kniha, jedna z najoslobodzujúcejších v nezvyčajnej Knižnici minitovéhi manažéra, dáva nezabudnuteľnú lekciu: ako ušetrí čas na veci, ktoré chcete a potrebujete urobiť. Autori ukazujú krok, po kroku, ako sa manažéri môžu oslobodiť od problémov, ktoré nepatria do ich kompetencie a vrátiť ich naspäť do vlastných rúk. Pomocou štyroch pravidiel správneho manažmentu sa manažéri naučia efektívne využívať čas, energiu a talent – hlavne svoj. Autori opisujú s humorom a logikou, ako vrátiť opice ich správnym vlastníkom a ako sa starať o ich zdravie.

Top two – Čo táto kniha dala Dušanovi, v čom mu pomohla a kam ho nasmerovala?

Kniha má moc transformovať cestu praxe na cestu nePraxe, cestu jógy na kráľovskú cestu, hlas poznania na Hlas Pravdy, malé učenia na Veľké Učenia, pocit dokonalosti na pocit neDokonalosti, bežnú myseľ, neBežnú myseľ a neMyseľ na mimoMyseľ, a prevzaté vedomosti na personálné vedomosti. Má moc transformovať staré, známe, isté, bezpečné, temné a spútané veci, myšlienky… Na nové, neZnáme, neIsté, neBezpečné, svetlé a slobodné.

Kniha ich Dušanovi z 3/4 dopomohla rozvíjať, nútila ho premýšľať, rozširuje jeho slovnú zásobu, vzdeláva ho, vedome a s múdrosťou obohacuje, transformuváva jeho duševný a duchovný sposob mylsenia a postoja. Kniha mu z 3/4 transformovala skutky a činy spolu s výsledkami vedúce k absolútnej slobode.

Kniha sa zaoberá malým učením, ktoré je zamerané na financie a manažment. Dušana kniha z 3/4 bavila a určite si ju prečíta niekoľko krát. Kniha bola spestrením dňa.

Lexikon k recenziam:

vrana.blog.pravda.sk/2023/11/21/tantra-nejvyssi-poznani/

Poznámky:

Opica – dostať sa do pozície podriadeného a podriadený do pozície šéfa, prevziať opicu od druhého na svoje plecia

Riešenie svojích problémov:

  1. Zbaviť sa opíc vlastných podriadených
  2. Predĺžiť čas pre podriadených a skrátiť čas podriadeným pre mňa

Onckenove pravidlá správneho manažmentu:

Dialóg medzi šéfom a jeho podriadeným sa nesmie skončiť, pokiaľ všetky opice nemajú:

Pravidlo 1. Opis – presne sa určia ďalšie kroky. Šéf a podriadený sa nesmú rozlúčiť skorej, ako sa dohodnú na vhodných ďalších krokoch. V každej situácii vedie vašich podriadených k činnosti z ich strany. Určenie ďalších krokov je štvornásobným povzbudením do ďalšej práce pre vlastníka opice.

Pravidlo 2. Vlastníkov – Opica sa pridelí konkretnej osobe. Rozhovor medzi šéfom a podriadeným sa nesmie skončiť, kým sa každá opica nepridelí konkrétnej osobe.

Pravidlo 3. Poistky – Kryje sa riziko. Rozhovor medzi šéfom a podriadeným sa nesmie skončiť, kým všetky opice nie sú poistené. Dať podriadeným právomoc a voľnosť.

Poistné krytie opíc:

  1. Odporúčaj, potom konaj – podriadení sa môžu dopustiť chyby. Vyžadovať od podriadenych, aby vopred sformulovali odporúčania, ktoré musím schváliť pred tým, ako sa pustia do práce.
  2. Konaj, potom hlásenie podaj – presvedčenie, že podriadení si poradia sami. Podriadení majú väčšiu voľnosť , nevyžaduje sa úplná kontrola.

Pravidlo 4. Kŕmenie a kontroly – Presne sa určia čas a miesto kontroly. Rozhovor medzi šéfom a podriadeným sa nesmie skončiť, kým opica nemá dohodnutý termín najbližšej kontroly.

Poverenie – Prenesenie právomocí na podriadených v jednom projekte, získavam viacej času na ďalšie projekty. A čím viac právomocí a zodpovedností za projekty prenesiem na svojich podriadených, tým viac voľne využiteľného času mi ostane na šéfa, seberovných, zákazníkov a pre mňa. Prvou úlohou podriadeného je vypracovať a navrhnúť pravidlá hry.

Úrovne poverovania:

  1. Nemôžem poverovať, pokiaľ mám obavy
  2. Môžem poverovať len vredy, keď som si istý, že moji ľudia vedia, čo treba robiť
  3. Bolo by nerozumné poveriť niekoho, pokiaľ nie som si istý, že dotyčná osoba sa vie postarať o dostatok prostriedkov – čas, informácie, peniaze, ľudí, pomoc a právomoci – pre prácu
  4. Nemôžem projektu odovzdať do cudzích rúk, pokiaľ nie som presvedčený, že náklady, termín, objem a kvalita projektu budú prijateľné
  5. Čím viac sa budú moji ľudia angažovať, tým menej obáv budem mať pri ich poverovaní

Vedenie – občas kontrolovať, či zasiahnuť na autopilota v lietadle. Poslaním vedenia je dostať ľudí do takej pozície, aby si so všetkým úspešne poradili sami

Tri druhy organizačného času:

  1. Čas pre šéfa – čas pre uspokojenie potrieb šéfa
  2. Čas pre systém – čas pre uspokojenie administratívnych a podobných požiadaviek našich ľudí (kolegov, partnerov)
  3. Čas pre seba – čas, s ktorým naložíme tak, ako chceme
  • Voľne použiteľný cas – finančná kompenzácia – veci ako tvorivosť, zavádzanie noviniek, vedenie, plánovanie, organizovanie

Neposlušnosť – nevyhovenie šéfovím požiadavkám

Odmietanie spolupracovať – neprisposobovanie požiadavkám systému

Prešľapovanie na mieste – nespracovavanie opíc

Lexikon:

Opica – nie je projekt alebo problém, ale akýkoľvek ďalší krok, ktorý v rámci daného projektu alebo problému treba urobiť 

Poverovanie – dať právomoc podriadenemu, podriadený si sám opíše ďalšie kroky s opicou, prideľuje opice sebe a druhým p, poistií si ich, určí si čas kontroly

Myšlienky:

Pri každej opici sú zainteresované dve strany: jedna bude na probléme pracovať, druhá bude na jeho riešenie dohliadať

Čím viac opíc svojich podriadených sa človek zbaví, tým viac času má pre svojich ľudí.

Účelom pravidiel správneho manažmentu je zabezpečiť, aby správny ľudia urobili správne veci, a to správnym spôsobom a v správnom čase .

Každú opicu treba prideliť najnižšie postavenému v hierarchii organizácie, ktorý je schopný zodpovednosť za jej požadované blaho.

Jediný spôsob, ako naučiť ľudí zodpovednosti, je dať im zodpovednosť.

Cieľom manažéra je čo najmenej sa angažovať do práce svojich ľudí a angažovať sa len vtedy, keď to treba.

Nikdy nesmiem potopiť firmu len preto, aby som dokázal, že som dobrý manažér.

Prideľovanie sa týka iba jedinej opice, poverovanie celej rodiny opíc.

Účelom vedenia je dostať sa na úroveň poverovania.

Ak vo všetkom súhlasíte so šéfom, jeden z vás je zbytočný.

Okamžité a očividné tresty stíhajú tých, ktorí požiadavky iných berú na ľahkú váhu.

Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie

23.04.2024

Recenzie: Kniha: Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie Autori: Kurt Tepperwein Vydavateľ: 2/2012 neznámy Zdroj: uložto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Text zadnej strany: Metódy, ktoré vám uľahčia učenie. Učenie sa je ťažké! Bude však pre vás zábavou, ak využijete kombinácie metód profesora Kurta Teppperweina, ktoré vás naučia učiť sa: [...]

Hovory s Bohem 1

25.12.2023

Recenzie: Kniha: Hovory s Bohem 1 Autori: Neale Donald Watch Vydavateľ: Zdroj: ulozto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Bestseller, v ktorom autor formou dialogu s Bohom hľadá odpovede na základné otázky viery, života a smrti. Dalším pokračováním tejto pútavej a rozhodne zajímavej knihy sú Walschovy Hovory s Bohom II. a Hovory s Bohom III. Kniha sa podrobne zaoberá [...]

Einštein, jeho život a vesmír

26.11.2023

Recenzie: O čom pojednáva táto Kniha? Žiadne iné dielo o Albertovi Einsteinovi nezachytáva život a osobnosť tohto génia tak komplexne ako Einsteinov životopis od Waltera Isaacsona, ktorému sa podarilo jedinečným spôsobom spojiť známe fakty s novými skutočnosťami, získanými z Einsteinových osobných, predtým nezverejnených písomností. Isaacson vo svojej knihe opisuje [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

dusan.fajnor_reader

Všímanie si oKamžiku za oKamžikom, momentu za momentom, oKamihu za oKamihom bez hodnotenia, súdenia, nálepkovania. Uvedomovať si kontakt so zemou a tak ukotvovávať sa v prítomnom oKamihu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 53896x
Priemerná čítanosť článkov: 793x

Autor blogu

Odkazy