Založ si blog

Zvýšte svoje finančné IQ – Starajte sa o svoje peniaze

Recenzie:

O čom pojednáva táto Kniha?

V roku 1997 ohromila čitateľov Roberto a kniha bohatý otec, chudobný otec tvrdením „váš dom nie je aktívum“. Po celom svete sa zdvihla vlna protestov, a predsa sa kniha stala medzinárodným bestsellerov a patrí medzi tituly najdlhšie sa držiace na vrchole rebríčka listu The News York Times.

Bohatý otec, chudobný otec nie je kniha o nehnuteľnostiach. Je to kniha o význame vzdelania v oblasti financií. Kniha bohatý otec, chudobný otec bola napísaná preto aby pripravila vás a vašich blízkych na finančný vír, ktorý Robertovi otec predvídal.

V tejto dobe keď domy stratili svoju hodnotu alebo boli zábavené pre nezaplatenú hypotéku, si milióny ľudí s trpkosťou uvedomili, aké múdre slová boli od Robertovi bohatého otca.

Dnes nám je už všetkým celkom jasné, že dom môže byť pasívnom a že jeho hodnota môže stúpať a klesať. Uvedomujeme si, že človek môže investovaním na akciovom trhu prísť o peniaze. Všetci vieme, že hodnota peňazí môže klesnúť a že dokonca i ten, kto sporí, môže prehrať.

Preto je v dnešných časoch finančná inteligencia dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Vo svete finančného víru je vaším najlepším aktívom vaše finančné IQ.

Zlato a striebro: Peniaze stvorené Bohom. Americký dolár, jen a euro sú príkladom peňazí, ktoré stvoril človek. Keď peniaze stvorené človekom nahradia skutočné peniaze, vždy sa tým vyvolá nepokoj. V nepokojnej dobe má vaše finančné IQ väčšiu hodnotu ako zlato.

Kniha sa podrobne zaoberá aj:

Čo je finančná inteligencia? Päť typov finančného IQ. Ako zarobiť viac peňazí. Ako chrániť svoje peniaze. Ako zvládať rozpočet. Ako investovať peniaze. Ako zvýšiť svoju informovanosť o financiách. Integrita peňazí. Rozvíjanie vašich finančných schopností. Rozvíjanie finančného IQ.

Prekážky, ktoré vám bránia uskutočniť svoju prvú investíciu, obchod!

Strach ako:

Cinizmus, lenivosť, zlozvyky, arogancia

Nové, neznámo, (ne)istota, (ne)bezpečie

Riziko, krach, bankrot, emócie…

Hlas defetistu ako:

To si (ne)môžem dovoliť!

To (ne)môžem urobiť!

Nikdy (ne)budem bohatý!

Nie Som dosť bystrý!

To je príliš ťažké!

Začnem podnikať a investovať, keď budem mať peniaze!

Začnem podnikať a investovať, keď budem mať čas!

Kde zoženiem peniaze na podnik a investíciu?

Som nedostačne finančne vzdelaný!

Som finančne negramotný.

Neochota sa finančne vzdelávať, robiť si domáce úlohy, nemám na to čas!

Top average – Čo táto kniha z polovice dala Dušanovi, v čom mu pomohla a kam ho nasmerovala?

Kniha má moc z polovice transformovať staré, známe, isté, bezpečné, žiarivé, zviazané vedomosti a múdrosti, dohody a presvedčania na nové, neznáme, neisté, nebezpečné, temné slobodné prežitky pravdy. Kniha ich Dušanovi z polovice dopomohla rozvíjať, z polovice nútila ho premýšľať, z polovice rozširuje jeho slovnú zásobu, z polovice vzdeláva  ho, vedome a s múdrosťou z polovice obohacuje. Kniha mu z polovice transformovala  skutky a činy spolu s výsledkami vedúce k slobode. Kniha Dušana miestami nudila a tak čítanie musel niekoľkokrát odložiť aby ju dočítal. Kniha bola miestami stratou času.

Bohatí otec hovoril a radí:

  • Finančné problémy cibria tvoj mozog, ak tie problémy vyriešiš.
  • Keď vyriešiš svoje finančné problémy, zvýši sa tvoja finančná inteligencia. A keď sa zvýši tvoja finančná inteligencia, budeš bohatší. Pokiaľ si svoje finančné problémy nevyriešiš, budeš chudobnejší. Pokiaľ ich skutočne nebudeš riešiť väčšinou sa rozrastú do ďalších problémov.
  • Bohatí bohatnú preto, lebo sa učia riešiť finančné problémy. Bohatí chápu problémy, ako príležitosť na učenie a rast, aby boli múdrejší a tým aj bohatší. Bohatí vedia, že čím vyššie je ich finančné IQ, tým väčšie problémy dokážu zvládať a tým viac peňazí tak získavajú.  Namiesto toho, aby pred finančnými problémamy utekali, vyhýbali sa im alebo predstierali, že neexistujú, vítajú ich, lebo vedia, že také problémy sú príležitosťou na rozvíjanie inteligencie. Preto bohatnú.
  • Chudobní vnímajú finančné problémy len ako problémy. Mnohí ľudia majú pocit, že sú obeťami peňazí. Myslia si, že len oni majú problémy s peniazmi. Sú presvedčení, že keby mali peniaze, skončili by sa tým ich finančné problémy. Netušia, že hlavným problémom je práve ich prístup k finančným problémom. To, že nie sú schopní ich riešiť, alebo sa im vyhýbajú, tieto problémy len naťahuje a zväčšuje. A tak miesto toho, aby bohatí, sú ešte chudobnejší. Namiesto toho, aby si zvyšovali svoje finančné IQ, zvyšujú iba úroveň svojich finančných problémov.
  •  Stredná trieda rieši svoje finančné problémy iným spôsobom. Miesto toho aby finančné problémy riešila, navzadava sa, že finančné problémy dokáže prekabátiť. Ľudia strednej triedy vynakladajú svoje finančné prostriedky na školy, aby si potom mohli zohnať dobré zamestnanie. Väčšinou sú dosť múdri na to, aby zarobili peniaze a vybudovali si pevný múr, akúsi nárazovú zónu medzi sebou a finančnými problémami. Kúpia si dom, chodia do roboty, sú spoľahliví, stúpajú hore po pracovnom rebríčku a šetria si na dôchodok nákupom akcií, obligacii a investovaním do podielových fondov. Sú presvedčení, že ich akademické a odborné vzdelanie stačí na to, aby ich ochránilo pred krutým a neúprosným svetom financií.
  • Vo veku 50 rokov veľa ľudí strednej triedy zistí, že sa stali zajatcami vlastnej roboty. Ako zamestnanci sú vysoko hodnotení. Majú skúsenosti. Zarábajú dostatok peňazí a majú pracovní istotu. Napriek tomu, kdesi v hĺbke svojej mysle tušia, že sú finančne v pasci, avšak chýba im finančná inteligencia, aby zo svojho pracovného väzenia dokázali utiecť. Tešia sa na to, že si odkrútia ďalších 15 rokov a potom ako 65 roční odídu do dôchodku, aby konečne začali žiť, samozrejme, čo najúspornejšie.
  • Stredná trieda si myslí, že svoje finančné problémy dobehne tým, že má vyššie akademické vzdelanie a lepšiu profesiu. Títo ľudia avšak väčšinou nemajú žiadne finančné vzdelanie a preto si cenia finančnú istotu viac ako finančnú výzvu. Miesto toho aby podnikali, aby sami investovali dávajú svoje peniaze finančným expertom, aby s nimi narábali oni. Miesto toho, aby zvyšovali svoje finančné IQ sú neustále zaneprázdnení a schovávajú sa vo svojich úradoch.
  • Peniaze sú moje skóre. Môj výkaz o príjmoch je môj lístok so zápisom výsledkov hry. Peniaze a môj výkaz o príjmoch mi hovoria, ako múdri som a ako zvládam hru.
  •  Peniaze nie sú tou najdôležitejšou vecou živote, avšak peniaze ovplyvňujú všetko, čo je dôležité.
  • Musíš z prebytku urobiť výdavok.
  • Budúcnosť človeka môžete predpovedať tak, že sa pozriete, ako trávi voľný čas a za čo utráca peniaze.
  • Čas a peniaze sú veľmi dôležité aktíva. Míňajte ich múdro.
  • Dôvod, prečo by si nemal rátať peniaze, keď sedíš za stolom, je ten, že dokým si za stolom, tie peniaze ti nepatria. Len, čo vstaneš od stola a oddideš, peniaze v tvojom vrecku sú tvoje peniaze a môžeš si ich zrátať.

Poznámky:

Päť typov finančného IQ

  1. Finančné IQ č. 1 – Ako zarobiť viac peňazí – vyšším IQ č. 1 tu je: zarobiť viac peňazí ako u ostatných
  2. Finančné IQ č. 2 – Ako chrániť svoje peniaze – vyšším IQ č. 2 tu je: zaplatiť, čo najmenej na daniach zo zárobku peňazí
  3. Finančné IQ č. 3 – Ako zvládať rozpočet  – vyšším IQ č. 3 tu je: mať prebytok peňazí
  4. Finančné IQ č. 4 – Ako investovať peniaze – vyšším IQ č.4 tu je: výnosnosť investícií – mať správnu leveridž
  5. Finančné IQ č. 5 – Ako zvýšiť svoju informovanosť o financiách – vyšším IQ č. 5 tu je: byť neustále finančne informovaný

Mať kontrolu nad finančným výkazom

  • Kontrolovať prijmi
  • Kontrolovať výdavky
  • Kontrolovať dlhy
  • Kontrolovať hodnotu vlastných investícií

Lexikon:

  • Gramotnosť – informácie + vzdelanie
  • Finančná inteligencia – riešenie finančných problémov
  • Finančné IQ – meradlo finančnej inteligencie
  • Vyššie finančné IQ – vyšší zárobok peňazí, ako u ostatných, zaplatiť na daniach čo najmenej zo zárobku peňazí, mať prebytok peňazí, výnosnosť investícií – mať správnu leveridž, byť neustále finančne informovaný
  • Leveridž – pákovy efekt, finančný nástroj, ktorý dáva obchodníkovi možnosť znásobiť vstupný kapitál pomocov pákoveho efektu
  • Preddavok – sa platí banke
  • Názor – neoverená informácia, nemusí byť založená na pravde
  • Fakt – overená informácia , založená na pravde
  • Jazyk podnikania – účtovníctvo

Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie

23.04.2024

Recenzie: Kniha: Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie Autori: Kurt Tepperwein Vydavateľ: 2/2012 neznámy Zdroj: uložto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Text zadnej strany: Metódy, ktoré vám uľahčia učenie. Učenie sa je ťažké! Bude však pre vás zábavou, ak využijete kombinácie metód profesora Kurta Teppperweina, ktoré vás naučia učiť sa: [...]

Hovory s Bohem 1

25.12.2023

Recenzie: Kniha: Hovory s Bohem 1 Autori: Neale Donald Watch Vydavateľ: Zdroj: ulozto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Bestseller, v ktorom autor formou dialogu s Bohom hľadá odpovede na základné otázky viery, života a smrti. Dalším pokračováním tejto pútavej a rozhodne zajímavej knihy sú Walschovy Hovory s Bohom II. a Hovory s Bohom III. Kniha sa podrobne zaoberá [...]

Minutový manažer

29.11.2023

Recenzie: O čom pojednáva táto Kniha? Táto opica mohli byť cudzím problémom. Táto kniha, jedna z najoslobodzujúcejších v nezvyčajnej Knižnici minitovéhi manažéra, dáva nezabudnuteľnú lekciu: ako ušetrí čas na veci, ktoré chcete a potrebujete urobiť. Autori ukazujú krok, po kroku, ako sa manažéri môžu oslobodiť od problémov, ktoré nepatria do ich kompetencie a [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

dusan.fajnor_reader

Všímanie si oKamžiku za oKamžikom, momentu za momentom, oKamihu za oKamihom bez hodnotenia, súdenia, nálepkovania. Uvedomovať si kontakt so zemou a tak ukotvovávať sa v prítomnom oKamihu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 53805x
Priemerná čítanosť článkov: 791x

Autor blogu

Odkazy