Zvýšte svoje finančné IQ – Starajte sa o svoje peniaze

1. júna 2023, dusan, Motivácia a sebarozvoj

Recenzie:

O čom pojednáva táto Kniha?

V roku 1997 ohromila čitateľov Roberto a kniha bohatý otec, chudobný otec tvrdením „váš dom nie je aktívum“. Po celom svete sa zdvihla vlna protestov, a predsa sa kniha stala medzinárodným bestsellerov a patrí medzi tituly najdlhšie sa držiace na vrchole rebríčka listu The News York Times.

Bohatý otec, chudobný otec nie je kniha o nehnuteľnostiach. Je to kniha o význame vzdelania v oblasti financií. Kniha bohatý otec, chudobný otec bola napísaná preto aby pripravila vás a vašich blízkych na finančný vír, ktorý Robertovi otec predvídal.

V tejto dobe keď domy stratili svoju hodnotu alebo boli zábavené pre nezaplatenú hypotéku, si milióny ľudí s trpkosťou uvedomili, aké múdre slová boli od Robertovi bohatého otca.

Dnes nám je už všetkým celkom jasné, že dom môže byť pasívnom a že jeho hodnota môže stúpať a klesať. Uvedomujeme si, že človek môže investovaním na akciovom trhu prísť o peniaze. Všetci vieme, že hodnota peňazí môže klesnúť a že dokonca i ten, kto sporí, môže prehrať.

Preto je v dnešných časoch finančná inteligencia dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Vo svete finančného víru je vaším najlepším aktívom vaše finančné IQ.

Zlato a striebro: Peniaze stvorené Bohom. Americký dolár, jen a euro sú príkladom peňazí, ktoré stvoril človek. Keď peniaze stvorené človekom nahradia skutočné peniaze, vždy sa tým vyvolá nepokoj. V nepokojnej dobe má vaše finančné IQ väčšiu hodnotu ako zlato.

Kniha sa podrobne zaoberá aj:

Čo je finančná inteligencia? Päť typov finančného IQ. Ako zarobiť viac peňazí. Ako chrániť svoje peniaze. Ako zvládať rozpočet. Ako investovať peniaze. Ako zvýšiť svoju informovanosť o financiách. Integrita peňazí. Rozvíjanie vašich finančných schopností. Rozvíjanie finančného IQ.

Prekážky, ktoré vám bránia uskutočniť svoju prvú investíciu, obchod!

Strach ako:

Cinizmus, lenivosť, zlozvyky, arogancia

Nové, neznámo, (ne)istota, (ne)bezpečie

Riziko, krach, bankrot, emócie…

Hlas defetistu ako:

To si (ne)môžem dovoliť!

To (ne)môžem urobiť!

Nikdy (ne)budem bohatý!

Nie Som dosť bystrý!

To je príliš ťažké!

Začnem podnikať a investovať, keď budem mať peniaze!

Začnem podnikať a investovať, keď budem mať čas!

Kde zoženiem peniaze na podnik a investíciu?

Som nedostačne finančne vzdelaný!

Som finančne negramotný.

Neochota sa finančne vzdelávať, robiť si domáce úlohy, nemám na to čas!

Top average – Čo táto kniha z polovice dala Dušanovi, v čom mu pomohla a kam ho nasmerovala?

Kniha má moc z polovice transformovať staré, známe, isté, bezpečné, žiarivé, zviazané vedomosti a múdrosti, dohody a presvedčania na nové, neznáme, neisté, nebezpečné, temné slobodné prežitky pravdy. Kniha ich Dušanovi z polovice dopomohla rozvíjať, z polovice nútila ho premýšľať, z polovice rozširuje jeho slovnú zásobu, z polovice vzdeláva  ho, vedome a s múdrosťou z polovice obohacuje. Kniha mu z polovice transformovala  skutky a činy spolu s výsledkami vedúce k slobode. Kniha Dušana miestami nudila a tak čítanie musel niekoľkokrát odložiť aby ju dočítal. Kniha bola miestami stratou času.

Bohatí otec hovoril a radí:

Poznámky:

Päť typov finančného IQ

  1. Finančné IQ č. 1 – Ako zarobiť viac peňazí – vyšším IQ č. 1 tu je: zarobiť viac peňazí ako u ostatných
  2. Finančné IQ č. 2 – Ako chrániť svoje peniaze – vyšším IQ č. 2 tu je: zaplatiť, čo najmenej na daniach zo zárobku peňazí
  3. Finančné IQ č. 3 – Ako zvládať rozpočet  – vyšším IQ č. 3 tu je: mať prebytok peňazí
  4. Finančné IQ č. 4 – Ako investovať peniaze – vyšším IQ č.4 tu je: výnosnosť investícií – mať správnu leveridž
  5. Finančné IQ č. 5 – Ako zvýšiť svoju informovanosť o financiách – vyšším IQ č. 5 tu je: byť neustále finančne informovaný

Mať kontrolu nad finančným výkazom

Lexikon: