Založ si blog

Reč ticha – výber najdôležitejších myšlienok svetoznámeho duchovného učiteľa

Recenzie:

O čom pojednáva táto Kniha?

Táto kniha, ako inak, používa slová, ktoré sa v procese čítania stanú vašimi myšlienkami. Ale nie sú to obyčajné myšlienky – opakujúce sa, hlučné, samoúčelné, vynucujúce si pozornosť… Myšlienky v tejto knihe vám nehovoria: „pozri sa na mňa“, ale „pozri sa za mňa“. Kedže vznikli z ticha, majú istú moc – moc zaviesť vás naspäť do ticha, z ktorého vznikli.

To ticho je zároveň vnútorným pokojom a podstatou vášho Bytia. Toto vnútorné ticho zachráni a pretvorí svet.

Kniha sa podrobne zaoberá aj:

Top average – Čo táto kniha z polovice dala Dušanovi, v čom mu pomohla a kam ho nasmerovala?

Kniha má moc z polovice transformovať staré, známe, isté, bezpečné, žiarivé, zviazané vedomosti a múdrosti, dohody a presvedčania na nové, neznáme, neisté, nebezpečné, temné slobodné prežitky pravdy. Kniha ich Dušanovi z polovice dopomohla rozvíjať, z polovice nútila ho premýšľať, z polovice rozširuje jeho slovnú zásobu, z polovice vzdeláva  ho, vedome a s múdrosťou z polovice obohacuje. Kniha mu z polovice transformovala  skutky a činy spolu s výsledkami vedúce k slobode. Kniha Dušana miestami nudila a tak čítanie musel niekoľkokrát odložiť aby ju dočítal. Kniha bola miestami stratou času.

Myšlienky:

  • Kedykoľvek sa okolo vás rozhostí ticho, započúvajte sa doň. Všímajte si ho. Vnímajte ho. Načúvanie tichu vo vás prebudí dimenziu pokoja, pretože len v pokoji môžete pozorovať ticho.
  • Duchovné prebudenie je prebudenie zo sna myšlienok.
  • Myseľ neúnavne nehľadá iba potravu pre mozog, hľadá potravu aj pre svoju identitu, pre pocit sebaidentifikácie. Takto vzniká a neustále sa obnovuje ego.
  • Keď nemám „ja“, nemám problém, povedal budhistický majster, keď ho požiadali, aby vysvetlil hlbší zmysel budhizmu.
  • Prečítajte živost v celom svojom tele. Telo vás zakotvuje v prítomnom oKamihu.
  • Znovuzrodenie vám nepomôže, ak v nasledujúcom vtelení nebudete vedieť, kto ste.
  • Navyknuté a reaktívne „nie“ posilňuje eGo. „Áno“ ho oslabuje. Vaša formálna identita, vaše ego nedokáže odolávať pokore.
  • Všimnite si aký prítomný je kvet, ako sa pokorne odovzdáva životu.
  • Prírodu drží vo svojom objatí obrovský tichý priestor. Ten pokojný priestor drží aj vás.
  • Keď trpíte, keď ste nešťastní zostaňte naplno ponorený v prítomnom oKamihu. V prítomnom oKamihu totiž nešťastie ani problémy nemôžu existovať.

Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie

23.04.2024

Recenzie: Kniha: Umenie sa ľahko učiť – metódy, ktoré vám uľahčia učenie Autori: Kurt Tepperwein Vydavateľ: 2/2012 neznámy Zdroj: uložto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Text zadnej strany: Metódy, ktoré vám uľahčia učenie. Učenie sa je ťažké! Bude však pre vás zábavou, ak využijete kombinácie metód profesora Kurta Teppperweina, ktoré vás naučia učiť sa: [...]

Hovory s Bohem 1

25.12.2023

Recenzie: Kniha: Hovory s Bohem 1 Autori: Neale Donald Watch Vydavateľ: Zdroj: ulozto.sk O čom pojednáva táto Kniha? Bestseller, v ktorom autor formou dialogu s Bohom hľadá odpovede na základné otázky viery, života a smrti. Dalším pokračováním tejto pútavej a rozhodne zajímavej knihy sú Walschovy Hovory s Bohom II. a Hovory s Bohom III. Kniha sa podrobne zaoberá [...]

Minutový manažer

29.11.2023

Recenzie: O čom pojednáva táto Kniha? Táto opica mohli byť cudzím problémom. Táto kniha, jedna z najoslobodzujúcejších v nezvyčajnej Knižnici minitovéhi manažéra, dáva nezabudnuteľnú lekciu: ako ušetrí čas na veci, ktoré chcete a potrebujete urobiť. Autori ukazujú krok, po kroku, ako sa manažéri môžu oslobodiť od problémov, ktoré nepatria do ich kompetencie a [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

dusan

Všímanie si oKamžiku za oKamžikom, momentu za momentom, oKamihu za oKamihom bez hodnotenia, súdenia, nálepkovania. Uvedomovať si kontakt so zemou a tak ukotvovávať sa v prítomnom oKamihu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 55092x
Priemerná čítanosť článkov: 810x

Autor blogu

Odkazy