Inteligencia – Kreatívna odozva na prítomnosť

1. júna 2023, dusan, Spiritualita Vedomie a duchovno

Recenzie:

O čom pojednáva táto Kniha?

Inteligemcia znamená nepripominať si minulosť a neupriamovať sa na budúcnosť, ale využiť čo najviac prítomný okamih, ktorý je k dispozícii.

Kniha je svedectvom odlišného prístupu jedného z najväčších duchovných učiteľov všetkých čias k ľudskej inteligencii. Odhaľuje skutočnosť, že záujem spoločnosti v ktorej žijeme je stotožňovať intelekt s inteligenciou a podporovať memorovanie a pamäť, lebo tým nás čoraz viac ovláda myseľ. Lenže myseľ by nám mala slúžiť, mali by sme ju ovládať my, inak sa utlmuje rozvoj nášho vedomia a tým aj inteligencie.

Inteligencia je rastom vnútorného vedomia. Nesúvisí s vedomosťami, súvisí s meditatívnosťou. Inteligentný človek nefunguje na základe svojich minulých skúsenosti, ale funguje v prítomnosti. Nereaguje, ale odpovedá.

V myslí je vypínač. Volá sa bdelosť, vedomie, pozorovanie. Keď začneme myseľ pozorovať, zastaví sa. oSHo podnecuje čitateľov, aby pozorovali, meditovali, obracali sa do svojho vnútra a prostredníctvom toho žili inteligentne – teda v prítomnosti. 

Kniha sa podrobne zaoberá aj:

Meditacia

Top average – Čo táto kniha z polovice dala Dušanovi, v čom mu pomohla a kam ho nasmerovala?

Kniha má moc z polovice transformovať staré, známe, isté, bezpečné, žiarivé, zviazané vedomosti a múdrosti, dohody a presvedčania na nové, neznáme, neisté, nebezpečné, temné slobodné prežitky pravdy. Kniha ich Dušanovi z polovice dopomohla rozvíjať, z polovice nútila ho premýšľať, z polovice rozširuje jeho slovnú zásobu, z polovice vzdeláva  ho, vedome a s múdrosťou z polovice obohacuje. Kniha mu z polovice transformovala  skutky a činy spolu s výsledkami vedúce k slobode. Kniha Dušana miestami nudila a tak čítanie musel niekoľkokrát odložiť aby ju dočítal. Kniha bola miestami stratou času.

Lexikon:

Myšlienky: